Wałek do ciasta to element wyposażenia kuchni, który przyda się w każdym domu. Użyjemy go nie tylko do przygotowania pierogów czy domowego makaronu, ale także rozwałkujemy nim ciasto francuskie i przygotujemy wiele innych, przepysznych potraw. Jeśli jeszcze nie posiadamy wałka przyjdzie nam zmierzyć się z wyborem najbardziej nam odpowiadającego. Oto co mamy do wyboru
Wałki drewniane
Drewniane wałki do ciasta nadal królują w naszych domach. Są szczególnie lubiane właśnie za materiał wykonania, który jest ekologiczny i antybakteryjny. Nie kosztują one wiele, niestety ich wadą może być dla niektórych fakt, że ciasto łatwo się do nich przykleja. Jest to jednak mimo wszystko dobry i bezpieczny zakup.
Wałki stalowe
Ten rodzaj używany jest przede wszystkim w restauracjach. Ich wielką zaletą jest to, że ciasto nie przykleja się do nich tak łatwo. Dodatkowo łatwo się je myje, są łatwe i wygodne w użytkowaniu oraz względnie trwałe.
Wałki silikonowe
Ostatnio dość dużą popularnością cieszą się także wałki wykonane z silikonu. Są one lekkie, mają ciekawy design oraz wygodnie się ich używa. Takie wałki sprawiają, że ciasto do nich nie przywiera, a tym samym gotowanie staje się o wiele przyjemniejsze.
Zobacz więcej propozycji https://sklep.technica.pl/walki-do-ciasta