Kufel, pokal, kieliszek do piwa? Miniporadnik prawdziwego piwosza

kieliszek do piwaOd kilku lat w Polsce dokonuje się prawdziwa piwna rewolucja. W sklepach można kupić coraz więcej odmian tego popularnego, złocistego trunku a lokalne i rzemieślnicze browary mnożą się jak grzyby po deszczu. Każdy, kogo owa rewolucja w poważny sposób dotknie, prędzej czy później zapragnie kosztować swoje ulubione piwo z odpowiedniego szkła. Jednak jak się do tego zabrać?

Rodzaje szkła do piwa

Piwni puryści dzielą naczynia, z których ów trunek spożywają na cztery główne kategorie:

– szklanka

– pokal

– kufel

– kieliszek.

Jak rozpoznać poszczególne kategorie? Szklanka to najpopularniejsze szkło, najczęściej dostępne w polskich pubach. Pokal to zasadniczo szklanka na niskiej, grubej nóżce. Kufel to naczynie z grubego szkła, gliny, porcelany lub nawet drewna. Jego nieodłącznym elementem jest ucho. Najwięcej kontrowersji wydaje się wzbudzać kieliszek, gdyż bardzo rzadko kojarzy się ten typ szkła z chmielowym trunkiem.

Dlaczego kieliszek do piwa?

Kieliszka do piwa używa się najczęściej do aromatycznych i mocnych odmian tego trunku, jednak dokładne ich zastosowanie zależy od kształtu. Najpopularniejsze są kieliszki typu snifter, wyglądające jak te do koniaku. Ich kształt pozwala na kumulację aromatu wewnątrz szkła, dlatego są chętnie wybierane przez piwnych smakoszy. Kieliszki do piwa to zatem naczynia idealne do degustacji i atrybut prawdziwego znawcy.

Zdjęcia pochodzą z witryny Sklep.Technica.pl